WAAROM POLYESTER ?
De meeste mensen kennen polyester als de ondergrond van zwembaden of glijbanen. Polyester wordt daarentegen voor vele toepassingen gebruikt. Denken we maar aan: vliegtuigen, boten, kajaks, beelden… en natuurlijk ook vijvers en zwembaden.
Een bijzonder sterke materie
Polyester is de sterkste materie die we voor een vijver of zwembad kunnen gebruiken. Je hebt er een betonnen of gecementeerde ondergrond voor nodig. Polyester wordt ter plaatse aangebracht. Het wordt in verschillende lagen gelegd. Afhankelijk van de ondergrond wordt eerst een verzegeling of hechtingslaag aangebracht. Vervolgens 2 lagen glasmat. Deze glasmat wordt verzadigd met een harslaag.
“Polyester is een absolute aanrader voor mensen die hun artistieke vrijheid willen laten gaan, gesteld zijn op duurzaamheid en professioneel werk willen zien.”
Voor een zwembad wordt er eventueel nog een zeer dun oppervlaktevlies aangebracht om een nog gladder resultaat te verkrijgen. Nadat de polyesterlaag is uitgehard en bijgeschuurd, wordt er een topcoat gelegd die het geheel waterdicht zal maken. Voor een zwembad wordt er een combinatie van een voorlak (ook precoat of gelcoat genoemd) en topcoat gebruikt die voor een betere uv-, chemische en warmtebestendigheid zorgt. Deze laag bevat ook de kleur.
Je kan alle ral-kleuren bekomen op aanvraag. De meeste mensen kiezen ral 9005-zwart of 7016 antraciet grijs voor een vijver en adria blauw of ral 7001 zilver grijs voor een zwembad.
Voordelen van polyester ten opzichte van andere toepassingen voor het waterdicht maken van vijvers en zwembaden.
- Geschikt voor elke vorm
- Naad- en vouwloos
- Zeer lange levensduur
- Verkrijgbaar in elke ral-kleur
- Goed verwerkbaar
- Licht flexibel
- Onderhoudsvriendelijk
- Geen aankoop van overtollige meters (zoals folies,….)
- Goede prijs / kwaliteitsverhouding
- Zeer grote stevigheid (waar zit de stevigte bij het aanbrengen van 1 al dan niet 2 componenten coating of een laagje verf?)
Zelf aan de slag?
Ontdek hieronder een overzicht van alle producten die u nodig hebt om zelf een vijver of zwembad te polyesteren.
Deze producten zijn verkrijgbaar in onze webshop. U kan er ook steeds terecht voor op maat samengestelde vijverpakketten en zwembadpakketten op basis van polyester of vinylester.
G4 PRIMER
TOEPASSING
De G4 wordt gebruikt als primer, voornamelijk op een korrelige ondergrond. De hechtingslaag zorgt voor een zeer goede hechting en verzegeling tussen de betonconstructie en het polyesterhars. Het gebruik ervan is niet verplicht maar zorgt natuurlijk voor een betere hechting afhankelijk van de ondergrond.
VERWERKING
Zorg voor een volledig droge, vlakke, harde en korrelvrije ondergrond en breng de primer (G4) aan met een borstel of rol.
VERBRUIK
+/- 150 à 200 gr/m²
VEILIGHEID
Zorg steeds voor beschermende kledij en handschoenen.
Vermijd langdurig contact met de huid.
Gebruik aceton als reinigingsmiddel.
Zorg steeds voor voldoende ventilatie.
POLYESTERHARS
TOEPASSING
Polyesterhars is een thixotroop orthoftaalzuurhoudend product met een middelmatige reactietijd, ontwikkeld voor het lamineren in combinatie met glasmat.
VERWERKING
Het is in combinatie met glasvezels uitermate geschikt voor handlay-up. Het is een universeel inzetbaar hars met weinig krimp. Het is medium reactief en heeft goede mechanische eigenschappen. Vermeng het hars met 1 – 3 % verharder en breng dit aan met borstel of rol binnen +/-30 minuten. Verwerkingstemperatuur 15-25 °C. Volledige doorharding wordt bekomen na +/- 48 uren.
VERBRUIK
+/- 750 gr hars bij 225 gr glasmatten
+/- 1000 gr hars bij 300 gr glasmatten
+/- 1250 gr hars bij 450 gr glasmatten
+/- 2000 gr hars bij 600 gr glasmatten
VEILIGHEID
Zorg steeds voor beschermende kledij en handschoenen.
Vermijd langdurig contact met de huid.
Gebruik aceton als reinigingsmiddel.
Zorg steeds voor voldoende ventilatie.
GLASMAT
TOEPASSING
Chopped Strand Mat (CSM) of kortweg glasmat is het meest toegepaste versterkingsmateriaal bij verwerking van polyester volgens de hand-lay-up methode. De korte stukjes glasvezel liggen kriskras door en over elkaar en worden door een bindmiddel (poeder of emulsie) aan elkaar gelijmd. Glasmat is verkrijgbaar in 225, 300, 450 en 600 gr/m2 en wordt geleverd op rollen met een breedte van +/-133cm.
VERWERKING
Glasmat wordt zoals elk versterkingsmateriaal steeds in combinatie met een polyesterhars gebruikt. Voor een hogere sterkte of laagdikte dient men meerdere lagen op elkaar aan te brengen.
VERBRUIK
Voor een vijver of zwembad wordt meestal 2 x 300 of 2 x450 gr/m2 gelegd, afhankelijk van de ondergrond, vorm en grootte.
VEILIGHEID
Omdat glasvezel (soms) aanleiding kan geven tot irritaties, zoals jeuk, is het aangeraden om steeds beschermende kledij te dragen.
verharder
TOEPASSING
Methylethylketonperoxide (MEKP) is een vloeibare, licht ontvlambare verharder voor gebruik met polyesterharsen. Zonder deze harder zal de polyester niet reageren en bijgevolg ook niet uitharden.
VERWERKING
De harder dient toegevoegd te worden aan het hars in een 1 tot 3 % verhouding. Let er op dat de harder steeds zéér goed vermengd is met het hars.
VERBRUIK
1 tot 3 % verhouding t.o.v. polyesterhars, voorlak en topcoat.
(er wordt steeds een mengtabel bijgevoegd)
VEILIGHEID
De harder mag nooit gebruikt worden in directe combinatie met cobalt om een explosieve reactie te vermijden. Zorg steeds voor beschermende kledij en handschoenen. Vermijd contact met de huid.
voorlak
TOEPASSING
Voorlak, ook wel pre-coat genoemd, is een 2-componenten voorversnelde
iso-npg zuurhoudende polyester voorverzegeling. Van deze wordt enkel gebruik gemaakt bij zwembaden. De voorlak dient als verzegelingslaag tussen het laminaat en de topcoating. De kleur van ervan is iets afwijkend van de topcoat zodat tijdens het coaten een goede controle op het werk en de dekkracht mogelijk is.
VERWERKING
Vermeng de voorlak met 1 tot 3 % Mekp harder. De verwerkingstijd bedraagt 10 tot 15 min bij 20°C. Maak steeds kleine hoeveelheden aan. Nooit in felle zon verwerken aangezien dit een doffe schijn in de kleur zal veroorzaken. De minimale verwerkingstemperatuur bedraagt 15°C.
VERBRUIK
+/- 300 gr/m²
VEILIGHEID
Zorg steeds voor beschermende kledij en handschoenen. Vermijd langdurig contact met de huid. Gebruik aceton als reinigingsmiddel.
topcoat
TOEPASSING
Topcoat is een 2-componenten voorversnelde eindlaag. Hier maken we een duidelijk verschil tussen een “vijvertopcoat” en een “zwembad topcoat”.
De ISO-NPG zwembadtopcoat is zéér goed bestendig tegen chloor, uv, chemicaliën en warm water tot 37 °C.
De topcoat dient als beschermlaag en afwerking voor universele toepassingen, zoals vijvers, waterbekkens, enz…
De eindlaag of topcoat is te verkrijgen volgens ral-kleur (voor vijvers meestal 9005 zwart of 7016 antraciet – voor zwembaden meestal adria blauw of ral 7001 zilver grijs).
VERWERKING
Vermeng de topcoat met 1 tot 3 % Mekp harder. De verwerkingstijd bedraagt 10 tot 15 min bij 20 °C. Maak steeds kleine hoeveelheden aan. Nooit in felle zon verwerken aagezien dit een doffe schijn in de kleur zal veroorzaken. De minimale verwerkingstemperatuur bedraagt 15°C.
VERBRUIK
+/- 350 gr/m²
VEILIGHEID
Zorg steeds voor beschermende kledij en handschoenen. Vermijd langdurig contact met de huid. Gebruik aceton als reinigingsmiddel.
verbruiks-materialen
VERBRUIKSMATERIALEN DIE MEN NODIG HEEFT OM TE POLYESTEREN
Bespaar niet op verbruiksmaterialen, deze bepalen voor een groot deel mee het eindresultaat. Stel je maar eens voor: u koopt borstels die haren of pluisjes achterlaten in hars of topcoat, u begint te polyesteren zonder aangepaste kledij, u heeft geen maatcilinder om de verharder toe te voegen, enz. De verbruiksmaterialen die wij dagelijks in praktijk gebruiken kan u ook bij ons bekomen.
Men dient te werken met rollen vervaardigd uit schapenvacht die geschikt zijn voor polyester. Zij worden gebruikt om G4, hars en topcoat aan te brengen. Het verbruik varieert naargelang de omgevingstemperatuur, de hoeveelheid harder die men gebruikt en de ervaring die men reeds heeft met polyesteren. De topcoatrollen dienen 100% plusvrij te zijn
Men dient de hars en de topcoat steeds te verwerken in kleine hoeveelheden. In verfbakjes wordt de hars en de topcoat vermengd met de harder. Van zodra de hars begint uit te harden, is het aan te raden een nieuw verfbakje te gebruiken. Het oude verfbakje is eventueel later opnieuw te gebruiken aangezien de hars er gemakkelijk van kan worden losgemaakt na volledige uitharding ervan.
Om verharder bij de polyester of topcoat toe te voegen dient men zeer nauwkeurig te werk te gaan, daarom wordt met behulp van een maatbeker de juiste hoeveelheid afgemeten.
Deze dient op het laminaat te ontluchten, dit doet u door de luchtbellen eruit te rollen.
Beter gekendt als verfmixer. Wordt gebruikt om de verharder zéér goed te mengen met de hars.
Om oneffenheden en eventuele opstaande vezeltjes weg te werken, waar vissen zich eventueel later aan zouden kunnen kwetsen, gebruikt men een grof (P40 of P60) schuurpapier.
Polyesteren is een zéér vuil werkje en daarom is het aan te raden om een wegwerpoverall uit één geheel te dragen.
Polyester kan enkel van de huid verwijdert worden met aceton of een ander reinigingsmiddel. Vermits dit niet aan te raden is, worden latex handschoenen gedragen tijdens het werk. Het is aan te raden zeker een doos van 100 stuks te voorzien.
Aceton wordt gebruikt voor het reinigen van werkgereedschappen en eventuele lekken af te kuisen. Zorg steeds dat er een kleine hoeveelheid binnen handbereik is.